I januar er det registrert de laveste strømprisene på 15 år, ifølge Entelios. Foto: ABB

Rekordvarmt vintervær med regn og vind sender strømprisen rett ned. Januar fikk de laveste prisene vi har sett siden 2005.

Prisen for januar havnet på 24,10 euro/ MWh i Norden. Dette er ned hele 35 prosent fra desember måned, og det er under halv pris i forhold til prisene vi så i januar i fjor. Vi må faktisk helt tilbake til 2005 før vi finner en lavere januar-pris enn nå i 2020, ifølge en pressemelding fra Entelios.

Prisene frem i tid er også preget av et stort overskudd i ressursbalansen i Norden og svake energipriser i Europa. Fremtidskontaktene for strøm i Norden har falt mellom 20 – 50 prosent gjennom januar måned. Markedsaktørene priser nå hele 2020 til ca. 22 euro/MWh, som da begynner å nærme seg de rekordlave prisene vi så i 2015 (21 euro/MWh).

I tillegg til varmt vintervær, er energimarkedene også tynget av svake økonomiske tall og frykt for en videre spredning av corona-viruset. Både aksjebørser og råvarepriser verden over har opplevd fallende priser de siste ukene, i en utvikling der usikkerhet og frykt ser ut til å være fellesnevneren.