havvind
Illustrasjonsfoto: Ørsted
Foto: Ørsted

Bred klimaavtale gir 6 GW ny havvind.

  • Øyvind Lie

Alle Folketingets partier med unntak av Nye Borgerlige ble natt til mandag enige om en klimaavtale om grønn omstilling av energisektoren og industrien, melder Ingeniøren.

Avtalen skal føre til reduksjoner i CO2-utslippene på 3,4 millioner tonn i 2030, og bane «veien for en grønn gjenoppretting av økonomien med noen av de største infrastrukturinvesteringer noensinne», sier finansministeren i en pressemelding.

Avtalen innebærer at Danmark som første land i verden begynner å bygge to energiøyer på til sammen 5 GW, én ved Bornholm på 2 GW og én i Nordsjøen på 3 GW innen 2030. I tillegg fremskyndes byggingen av en havvindpark på om lag 1 GW ved Hesselø i Kattegat.

6 GW havvind er mer enn tre ganger så mye havvind som Danmark har i dag.

Energiøyene skal i tillegg til å produsere strøm også på sikt kunne kobles til teknologier som kan lagre eller omdanne strømmen til fornybare drivstoffer, såkalt power-to-x.

«Med etableringen av verdens to første energiøyer og verdens største satsing på grønt drivstoff, tar Danmark for alvor globalt klimalederskap igjen. Vi viser resten av verden at klimahandling og økonomisk gjenoppretting går hånd i hånd», uttaler klimaminister Dag Jørgensen i pressemeldingen.