havvind
Illustrasjonsfoto: ABB
Foto: ABB

Vil bygge storskala havvind med Jera og J-Power.

  • Øyvind Lie

De tre selskapene vil jobbe sammen for å gjennomføre felles vurderinger og levere felles bud i Japans første storskala havvindauksjon når denne offisielt igangsettes av japanske myndigheter, skriver Equinor i en pressemelding.

Etableringen av konsortiet er i tråd med Equinors fornybarstrategi om å bygge ut i stor skala i kjerneområder og utvikle vekstmuligheter i utvalgte markeder for å bli en global aktør innen havvind.

– Vi har inngått samarbeid med Jera og J-Power, to sterke lokale partnere, for å delta i Japans første havvindauksjon og utvikle det som kan bli Equinors første havvindpark i Japan, sier direktør for forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor, Jens Økland, i meldingen.

– Stort potensial

Japanske myndigheter har øremerket områdene Yurihonjo og Noshiro utenfor det japanske prefekturet Akita, for å bygge ut havvind. Områdene er egnet for bunnfaste havvindparker på henholdsvis 400 MW og 700 MW.

Auksjonen forventes å starte i løpet av de kommende månedene, og selve budgivningen finner sted seks måneder etter at auksjonen har åpnet. Kunngjøring av resultatene forventes mot slutten av 2021. Mulige vindparker vil kunne komme i drift etter 2025.

– Japan har stort potensial for å kunne utvikle et marked for havvind. Landets ambisjon er å øke andelen av fornybare energikilder fra dagens 15-16 prosent til om lag 22-24 prosent innen 2030. Dette innebærer blant annet et mål om 10 GW vindkraft for å møte landets klimaambisjoner og bli mer energiuavhengig. Dette innebærer spennende muligheter både innenfor bunnfast og flytende havvind ettersom havet utenfor Japan er dypere enn i andre deler av verden. Equinor er ledende innen utvikling av flytende havvind og vi har den nødvendige kompetansen og teknologien til å bidra langsiktig i å realisere Japans ambisiøse havvindplaner, sier Økland.

Flytere lenger frem

JERA er et joint venture-selskap som eies likt av de to japanske strømselskaperne TEPCO Fuel & Power Incorporated og Chubu Electric Power Company.

J-Power er en japansk strømprodusent, og den nest største vindkraftprodusenten i landet.

På spørsmål om Equinor tar sikte på å bruke Hywind-teknologien sin i Japan, svarer kommunikasjonssjef Eskil Eriksen i Equinor at i denne runden er det først og fremst bunnfast havvind som er aktuelt.

– Lenger frem er flytende aktuelt i Japan. Vi vil vurdere den flytende teknologien som passer best til forholdene i Japan. Da vil vi vurdere alle tilgjengelige flytende løsninger, sier Eriksen til Energiteknikk.