Blåsjø
Bildet arkivbildet viser Blåsjø-magasinet.
Foto: Statkraft

Men vinterprisene forventes å bli lavere enn på lenge.

  • Øyvind Lie

Det har vært et historisk halvår i energimarkedet, med lavere strømpriser enn noen gang før.

Systemprisen i Norden ble på 2,35 euro/MWh i juli og 8,79 euro/MWh i august. Sammenlignet med i fjor er rabatten på henholdsvis 93 og 76 prosent. Dette er også de laveste sommerprisene vi har hatt noensinne, skriver Entelios i en markedskommentar.

I juli kunne vi faktisk for første gang notere oss Norges aller første time med negativ spotpris.

Hovedårsaken er enorme snømengder fra sist vinter og en kjølig sommer der snøen smeltet langsomt og ga jevnt tilsig i kraftsystemet.

De siste ukene har imidlertid bevegelsene i både spotprisen og terminprisene blitt større.

En årsak er at store pengestimulanser gir oppgang på børsen, mens renten er lav. Dette påvirker også energimarkedene, skriver Entelios.

Forrige uke fikk vi nyheter fra TVO, som er eieren av den finske kjernekraftreaktoren som har vært under bygging i svært lang tid, ble utsatt i ytterligere ni måneder.

Markedet virker ikke spesielt overrasket over beslutningen, men prisene steg likevel noe etter beskjeden.

Selv om spotprisen og terminprisene har steget mye den siste måneden, har markedet priset inn et historisk lavt prisnivå også inn i den kommende vinteren. Markedet forventer fremdeles en solid tilbudsside også gjennom den kalde årstiden. Derfor handles nå vinterkontraktene mellom 25 – 30 euro/MWh. Dette er noen av de laveste vinterprisene vi har sett de siste 20 årene, ifølge Entelios.