Karlsruhe
Det tyske krigsskipet «Karlsruhe» er funnet like ved Skagerrak-forbindelsen, 13 nautiske mil fra Kristiansand.
Foto: Statnett

Like ved Danmarkskablene.

  • Øyvind Lie

På 490 meters dyp har Statnett oppdaget det tyske krigsskipet «Karlsruhe» som ledet angrepet på Kristiansand 9. april 1940, opplyser Statnett i en melding på sin nettside.

Den tyske krysseren var i kamp mot norske styrker ved Odderøya fort, ble torpedert av en britisk ubåt og til slutt senket av tyskerne selv under invasjonen av Norge for 80 år siden. Skipsvraket på havbunnen har aldri blitt funnet eller identifisert før nå.

– Skjebnen til Karlsruhe har vært kjent, men hvor skipet endte sine dager på sjøbunnen har ingen visst. Karlsruhe har i mange år vært det eneste av de store tyske krigsskipene som gikk tapt under angrepet på Norge med ukjent posisjon, sier Frode Kvalø, som er arkeolog og forsker ved Norsk Maritimt Museum, i meldingen.

Kanontårn på Karlsruhe
Et av kanontårnene på det tyske krigsskipet «Karlsruhe». Foto: Statnett

Det var under inspeksjonsarbeid for Statnett at søkende sonarer oppdaget et skipsvrak i nærheten av en av sjøkablene mellom Norge og Danmark for tre år siden. Først i sommer fikk prosjektingeniør Ole Petter Hobberstad og kollega André Waldorff i Statnett tid og anledning til å finne ut mer om det sunkne skipet som hadde blitt observert på havbunnen, 13 nautiske mil fra Kristiansand. Fra spesialskipet Olympic Taurus får de undersøkt det mystiske vraket med undervannsrobot og multistråle-ekkolodd.

– Da vi så at skipet så torpedert ut skjønte vi at det var fra krigen. Idet kanonene kom frem ble stemningen høy og vi skjønte at det var et gigantisk skipsvrak, sier Hobberstad.

Med en lengde på 174 meter, utstyrt med dampturbiner og ni kanoner, ledet «Karlsruhe» det tyske angrepet på Kristiansand morgenen 9. april 1940.

Skipet står støtt på kjølen 490 meter under havoverflaten. Skipet har ni 150 millimeter kanoner fordelt på tre kanontårn.

Skipsvraket er registrert som et kulturminne.

Disse aktørene var med Statnett på oppdagelsen:

  • TechnipFMC
  • Olympic Shipping
  • Oceaneering
  • Isurvey
  • Nexans