Haliade-X
Haliade-X 13MW-turbinen er en styrket versjon av prototypen på 12 MW, som har produsert kraft i Rotterdam siden november 2019 (bildet).
Foto: GE Renewables

Én turbin skal produsere 71 GWh, med 107 meter lange blader.

  • Øyvind Lie

Vindparken Dogger Bank og GE Renewable Energy har i inngått kontrakter som bekrefter valg av Haliade-X-turbinen på 13 megawatt på Doggerbank 130 kilometer utenfor kysten av Nordøst-England, som skal være verdens største vindpark.

Kontraktstildelingen forutsetter prosjektfinansiering for de to første fasene av utbyggingen, noe som forventes i slutten av 2020, skriver Equinor i en pressemelding.

190 turbiner er bestilt, som skal fordeles likt på hver av de to fasene, A og B.

Først ute

Dette skal være de første Haliade-X-turbinene på 13 megawatt som installeres i verden.

Den oppgraderte 13 MW Haliade-X vil ha 107 meter lange blader og en rotor på 220 meter, og vil kunne produsere om lag 71 GWh kraft.

Som en del av avtalen vil GE Renewable Energy etablere sine havneaktiviteter ved Able Seaton Port i Hartlepool. Havnen vil fungere som base for turbinserviceutstyr og installasjons- og ferdigstillingsvirksomhet for Dogger Bank A and B.

Turbin-installeringen for Dogger Bank A forventes å starte i 2023.

3,6 GW

Havvindparken Dogger Bank Wind er et fellesprosjekt (joint venture) mellom SSE Renewables, som er operatør for byggingen av vindparken, og Equinor, som blir driftsoperatør for prosjektet på 3.6 GW gjennom hele dets levetid på minst 25 år.

Utbyggingen forventes fullført i 2026. På grunn av anleggets størrelse og skala bygges det ut i tre faser etter hverandre; Dogger Bank A, Dogger Bank B og Dogger Bank C.

– Inngåelsen av kontrakten med GE Renewable Energy er ikke bare gode nyheter for Dogger Bank og GE, men for den bredere havvindbransjen. Dette blir første gang en turbin på 13 MW installeres i verden, sier Steve Wilson, prosjektdirektør for havvindparken Dogger Bank i SSE Renewables.

Flaggskip

Haliade-X 13MW-turbinen er en styrket versjon av prototypen på 12 MW, som har produsert kraft i Rotterdam siden november 2019 og nylig fikk foreløpig type-sertifikat fra DNV-GL. Turbinbladene vil være like lange.

Denne prototypen, som satte verdensrekord i januar 2020 ved å være første vindturbin som produserte 288 MWh på én dag, vil begynne å operere med 13 MW i kommende måneder som en del av den pågående test- og sertifiseringsprosessen.

– Vi ønsker at Dogger Bank skal være et flaggskipsprosjekt som fører an innen både digitalisering og innovativ teknologi, så det er en stor ære å bekrefte at prosjektet blir det første i verden som tar i bruk disse kraftfulle turbinene, sier Halfdan Brustad, direktør for Dogger Bank i Equinor, i meldingen.