Elhub Viklandet
Foto: Sysco

Personvernshensyn gjorde at IT-utvikling og -drift ble flyttet hjem fra India.

  • Øyvind Lie

Da Statnett startet Elhub-prosjektet i 2015, ble Accenture tildelt avtalen om utvikling og senere drift av Elhub. Elhub-plattformen har base i to redundante datasentre i Norge, men IT-utvikling og -drift har skjedd fra Accentures indiske driftssenter. Accenture-avtalen løper ut oktober i år.

Personvernhensyn og sikkerhetsspørsmål knyttet til at personell i andre land har tilgang til både persondata og kritisk teknologi, bidro imidlertid til at Statnett i fjor høst valgte å overføre driften av Elhub fra Accenture og indiske ressurser til Norge.

Sysco og Basefarm ble tildelt den nye avtalen om drift, overvåkning og sikring av Elhub, en avtale verdt 130 millioner kroner.

I disse dager er overføringen av driftsansvaret til Sysco og Basefarm i full gang , og første milepæl i prosjektet er gjennomført med suksess, ifølge en pressemelding.

– Selv om dataene ligger på norske servere, er det en utfordring i forhold til omdømme at ressurser i India har tilgang til dataene. Derfor ønsket vi å flagge hjem kontrakten, sier daglig leder Tor Bjarne Heiberg i Elhub i meldingen.

Elhub eies av Statnett. Hvert år håndterer plattformen transaksjoner for cirka 100 milliarder kroner knyttet til kraftomsetning, nettleie og avgifter. Data tilknyttet cirka 2,8 millioner nordmenn er lagret i huben.