havvind
Illustrasjonsfoto: ABB
Foto: ABB

Har inngått et samarbeid om utbygging i Sørlige Nordsjø II.

  • Øyvind Lie

Norgesgruppen har som mål å bli selvforsynt med ren energi, og har så langt satset på solceller, produksjon av hydrogen og vindkraft.

Nå har Asko Fornybar inngått en utviklingsavtale om havvind-produksjon med en gruppe ledet av Norseman Wind AS, skriver selskapet i en melding på sin nettside.

Prosjektet de samarbeider om, har et potensial til å produsere 1400 megawatt, ifølge meldingen. Asko Fornybars andel av prosjektet anslås å være 400 megawatt.

Havvindmøllene skal bli en del av utbyggingen i Sørlige Nordsjø II. I dette området er det tilstrekkelig grunt til at man kan bygge vindmøller festet til sjøbunnen.

«Det er likevel omfattende og kompliserte prosjekter som vil kreve flere år med prosjektering. Det er også grunn til å anta at flere aktører vil konkurrere om konsesjon», skriver Asko Fornybar.

Konsortiet Asko Fornybar er en del av, skal ifølge meldingen inkludere flere store selskaper, men det er foreløpig ikke offentliggjort hvilke andre selskaper som deltar.

– Vår førsteprioritet er å få tak i nok ren energi til å erstatte hele Norgesgruppens forbruk. Den energien håper vi å finne i Norge, slik at verdiskapningen skjer her, sier styreleder i Asko, Torbjørn Johannson.