Tom Jensen
Tom Jensen, administrerende direktør i Freyr.
Foto: Freyr

Skal lage batterier med høy energitetthet med lave investeringer og driftskostnader.

  • Øyvind Lie

Freyr og USA-baserte 24M Technologies Inc. har inngått en rammeavtale for lisensiering av 24M sin produksjonsprosess og teknologiplattform for litium-ion battericeller, skriver Freyr i en pressemelding.

Freyr planlegger å utvikle, eie og drifte flere produksjonsanlegg for litium-ion battericeller (LiB) i Mo i Rana basert på 24Ms proprietære såkalte halvfaste (SemiSolid) elektrodeplattform.

Teknologien skal åpne for plasseffektive, rimelige og modulære produksjonsprosesser.

– Freyr er svært tilfreds med å offentliggjøre sitt første valg av teknologipartner på battericelleteknologi. 24Ms teknologiplattform representerer et grunnleggende redesign av tradisjonell LiB celleteknologi. Vår prosess med 24M har til nå stadfestet en teknologi som kan dokumentere en betydelig økning av energitettheten, samtidig som investeringene og driftskostnadene reduseres betraktelig sammenlignet med tradisjonelle LiB-løsninger på markedet i dag, sier Tom Jensen, administrerende direktør i Freyr, i meldingen.

Freyr er i ferd med å bestille utstyr til en første storskala pilotlinje, og har som mål å starte installasjon av Norges første LiB-anlegg i andre halvdel av 2021. Fra 2022 skal det bygges større fabrikker.

I juli i år hentet Freyr 130 millioner kroner i egenkapitalfinansiering før bygging av anlegget.

Selskapet har tidligere opplyst at en fullskala fabrikk kan få et årlig kraftforbruk på opp mot 3 TWh.