mast
Illustrasjonsfoto.
Foto: Statnett

– Dette er en bekymringsfull utvikling.

  • Øyvind Lie

Statnett har den siste tiden sett en økning i antall smittetilfeller hos utenlandske arbeidere ansatt hos selskapets leverandører på ulike utbyggingsprosjekter.

Samtlige smittetilfeller har vært avdekket i forbindelse med rutinemessig testing ved ankomst og i løpet av karanteneperioden ved ankomst, opplyser selskapet i en melding på sin nettside.

Bekymringsfullt

«Det er nå registrert rundt ti aktive smittetilfeller på Statnett-prosjekter på ulike steder i landet», skriver Statnett.

– Dette er en bekymringsfull utvikling. Samtidig er vi glade for at våre entreprenører har tatt situasjonen på alvor og siden starten på pandemien har hatt gode rutiner for smittevern, testing og karantene og ikke minst isolasjon av bekreftede smittetilfeller, sier konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett i meldingen.

I tråd med reglene skal alle tilreisende arbeidere ha blitt testet ved ankomst og etter noen dager. Kun ved negativ første test skal de ha kunnet delta i arbeidet på prosjektene, og inntil det foreligger to negative tester har de hatt karantene på fritiden. Bekreftede smittetilfeller har ifølge Statnett blitt isolert.

Spesialisert arbeidskraft

Nye regler strammer dette ytterligere inn, og arbeidere fra land med høyt smittetrykk må nå gjennomføre karantene i ti dager uavhengig av testresultater.

Statnett understreker at spesialisert utenlandsk arbeidskraft er viktig i enkelte kritiske arbeidsoperasjoner.

– Vi vil følge opp at våre entreprenører har gode rutiner for å håndtere den nye situasjonen. Samtidig er det viktig for fremdriften i våre samfunnskritiske prosjekter at vi arbeider så nært normalt som mulig og holder hjulene i gang i denne ekstraordinære situasjonen, sier Vardheim.