equinor cape cod
Havvinden Equinor skal levere skal komme fra parker sør for Long Island i New York og sør for Cape Cod i Massachusetts.
Foto: Equinor
  • Øyvind Lie

Equinor er valgt til å forsyne delstaten New York med havvindkraft, skriver selskapet i en pressemelding. Ifølge Equinor er dette tidenes største kontrakt for havvind i USA.

Tildelingen innebærer at Equinor sammen med innkommende strategisk partner BP skal levere 1.260 megawatt (MW) havvindkraft fra Empire Wind 2, og ytterligere 1.230 MW kraft fra Beacon Wind 1. Dette kommer i tillegg til den inngåtte avtalen om å forsyne New York med 816 MW fornybar kraft fra Empire Wind 1.

3,3 GW

Den samlet leveransen til delstaten blir dermed på 3,3 gigawatt (GW).

«Iverksetting av innkjøpstildelingen forutsetter en vellykket forhandling av en kjøps- og salgsavtale, som partnerskapet ser fram til å sluttføre sammen med New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA)», skriver Equinor.

Som en del av tildelingen fra NYSERDA skal selskapene samarbeide med delstaten om å bygge om to havneanlegg i delstaten – South Brooklyn Marine Terminal (SBMT) og havnen i Albany — til storskala industrianlegg for havvindleveranser for å utvikle New York til et knutepunkt for havvindindustri.

– Østkysten av USA er et av verdens mest attraktive vekstmarkeder for havvind. Suksessen vi har hatt med budene på Empire Wind 2 og Beacon Wind 1 innebærer et gjennombrudd for vår havvindvirksomhet i USA, og bekrefter Equinors ambisjon om å være et ledende selskap i det grønne skiftet. Prosjektene gir økt verdiskaping gjennom stordriftsfordeler og støtter vår strategiske ambisjon om å bli et globalt ledende havvindselskap, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor, i meldingen.

Utvikler solid industri

Havvindprosjektene vil bidra til at delstaten kan nå sine fornybarmål.

– Equinor og delstaten New York skal jobbe sammen for å utvikle en solid industri for havvind, som skal kunne produsere og sammenstille utstyr. Samtidig som Equinor arbeider med å utvide sin fornybarvirksomhet i USA og ellers i verden, viser New York de store fordelene med havvind for å nå klimamålene og for å stimulere økonomisk aktivitet, sier Siri Espedal Kindem, direktør for USAs østkyst i forretningsområdet Nye energiløsninger, i meldingen.