sol på vann moss maritime
Slik kan testanlegget se ut. Illustrasjon: Moss Maritime

Skal bli verdens første testprosjekt for solkraft i røff sjø.

  • Øyvind Lie

Sammen med Moss Maritime ønsker selskapet å starte testing i havet utenfor Frøya.

– Hvis vi lykkes her, kan vi lykkes alle steder, sier Hanne Wigum i en melding. Hun leder teknologienheten som jobber med vindkraft og solenergi i Equinor.

Planen er å bygge et flytende testanlegg utenfor Frøya i Trøndelag på sensommeren 2021. «Det ligger an til å bli verdens første testprosjekt for flytende sol i røff sjø», skriver selskapet i meldingen.

Søknad hos NVE

Equinor har nå søknad til behandling hos NVE. Anlegget kommer til å ha en størrelse på 80×80 meter og vil ha en høyde over havoverflaten på under 3 meter. Planen er at anlegget skal testes ut i minst ett år. Prosjektet er et samarbeid mellom Equinor og teknologiselskapet Moss Maritime.

Hensikten med testanlegget er ikke først og fremst å se på hvor mye energi det kan produsere, men hvordan værforholdene påvirker anlegget.

– Frøya kommune har vært en god samarbeidspartner for oss. Vi har fått til avtale med netteier, slik at strømmen vi produserer kommer inn i strømnettet på Frøya. I tillegg er det en stor fordel for oss med nærhet til vårt forskningssenter i Trondheim, samt kompetansen som finnes hos forskningsinstituttet Sintef og NTNU, sier Wigum.

Steg mot kommersialisering

Moss Maritime har jobbet med konseptet i tre årene, det siste året gjennom partnerskapet med Equinor

– Det flytende testanlegget vil være et viktig steg på veien mot kommersialisering av teknologien, sier Alexander Thøgersen, som har tittelen «Vice President Engineering» i Moss Maritime.

Equinor er allerede involvert i et prosjekt på Sri Lanka der det testes et konsept på et stille vann for å se på hvordan man kan produsere mest mulig energi.

Flere hester

I tillegg er Equinor med på et prosjekt i Nederland hvor det testes tre ulike konsepter med flytende sol ut på en innsjø.

– Vi velger å gjennomføre flere forskningsprosjekter i parallell fordi veksten innenfor fornybar energi går så raskt. Det gjør at det er viktig å skaffe oss mest mulig kunnskap om dette så tidlig som mulig, sier Wigum.

Equinor har ikke tatt noen beslutning om å produsere energi fra flytende solceller, utover forskningsprosjektene.