vedum
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Arkivfoto: Stortinget

Men Arbeiderpartiet sier nei.

  • Øyvind Lie

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum fremmer tirsdag forslag i Stortinget om å be regjeringen starte prosessen med å trekke Norge ut av EUs energibyrå Acer, melder NRK.

– For Sp er det særdeles viktig å ha en lav norsk kraftpris. Og i en eventuell ny regjering, hvis vi får tillit til det, vil nettopp det å ta tilbake kontroll over kraftpolitikken være avgjørende viktig, sier han til NRK.

Forslaget får neppe flertall i Stortinget i vår, men Sp vil ta det med inn i høstens eventuelle regjeringsforhandlinger.

Rødgrønn side er splittet i spørsmålet. SV og Rødt står på Sps side, mens MDG vil som Arbeiderpartiet beholde energisamarbeidet med EU.

Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide advarer mot å trekke Norge ut.

– Det ser jeg overhodet ingen grunn til. Vi sluttet oss til EUs tredje energimarkedspakke, herunder Acer, i 2018 med et svært stort flertall på Stortinget, sier han til NRK, og advvarer mot å sette EØS-avtalen i spill.

Eide avviser at Acer-tilknytningen har endret det norske kraftmarkedet eller strømprisene.

– Jeg tenker at mine venner i Sp egentlig vil nevne dette så ofte som mulig for å bære havre til en død hest, men i praksis mener jeg dette er avklart.

KrF gikk mot Acer i 2018, før de gikk inn i regjeringen. Partiet vil nå ikke lenger motsette seg norsk Acer-tilknytning.