hywind støp
Elleve understell transporteres fra Aker Solutions' verft på Stord til dypvannsområdet ved Dommersnes. Foto: Woldcam/Equinor ASA

Hywind Tampen-prosjektet flytter nå fra Stord til dypvannsområdet ved Dommersnes, der støpningen av betongunderstellene skal fullføres.

  • Øyvind Lie

Denne uken begynte transporten av de elleve understellene fra Aker Solutions’ verft på Stord, der de første 20 meterne har blitt bygget, til dypvannsområdet ved Dommersnes, der støpningen av betongunderstellene skal fortsette til de når 107,5 meter, skriver Equinor i en melding.

Dette er første glide-støpning av et betongunderstell til et offshore-prosjekt siden Troll A-plattformen ble levert i 1995.

Verdens største

Hywind Tampen er et flytende havvindprosjekt med en kapasitet på 88 MW, som skal forsyne Snorre- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen med strøm. Hywind Tampen blir verdens største flytende havvindpark, og verdens første som skal forsyne olje- og gassplattformer på sokkelen med strøm. Det er også det første flytende vindprosjektet fra Equinor som bruker betongteknologi i vindprosjekter.

– Prosjektet er et eksempel hvor teknologi fra olje og gassvirksomheten brukes til å videreutvikle fornybar energi.. Det store understellet til Troll A-plattformen var 369 meter høyt. Nå bygger vi elleve små Troll. Prosjektet er i rute, til tross for utfordringene knyttet til covid-19, sier Olav-Bernt Haga, prosjektdirektør for Hywind Tampen i Equinor, i meldingen.

Ferdig neste sommer

Mens understellene bygges på Stord og ved Dommersnes, blir stålankrene sveiset sammen på Aker Solutions’ verft i Verdal. Turbinene, bladene og turbintårnene vil bli produsert i Europa og sendt til Wergeland Base i Gulen.

Understellene vil bli slept til Gulen når støpningen og den mekaniske ferdigstillingen er fullført ved Dommersnes.

I 2022 vil alle delene bli samlet i Gulen, og sammenstillingen vil gjøres ved hjelp av det som sannsynligvis blir den største kranen som noensinne har vært på land i Norge.

– Vi planlegger å begynne tauingen av de ferdige vindturbinene til Tampen-området tidlig på sommeren i 2022, og fullføre offshore-arbeidet innen utgangen av året, sier Haga.