kristiansand
Kristiansand om kvelden. Arkivfoto: Kjell Inge Søreide/Agder Energi

Agder Energi inngår partnerskap med dansk IT-selskap om videreutvikling og salg av teknologi.

  • Øyvind Zambrano Lie

I de siste 10 årene har Agder Energi utviklet teknologiske løsninger for å optimalisere kraftflyten i strømnettet. Energikonsernet har nylig inngått partnerskap med Danmarks største IT-selskap, KMD, om å videreutvikle og selge teknologien, skriver Agder Energi i en pressemelding.

– KMD har en solid posisjon i Danmark, og med teknologiske løsninger som utfyller hverandre vil vi sammen videreutvikle og selge produkter som legger til rette for en fornybar og bærekraftig fremtid, sier Rune Hogga, leder av Agder Energi’s satsing innenfor fleksibilitet i meldingen.

Uregulerbar produksjon

Bakgrunnen er at økt forbruk, kombinert med en stadig mer uregulerbar produksjon av fornybar energi, gjør det vanskeligere å skape balanse mellom tilbud og etterspørsel i strømnettet.

– Partnerskapet vil styrke vår posisjon i markedet ved å gi den danske energisektoren innovative datadrevne løsninger som fremmer bærekraftig bruk, sier Merete Søby, som er konserndirektør for datadrevne løsninger i KMD, i meldingen.

Alle strømmålere i Danmark har nylig blitt erstattet med smarte, digitale målere.

«Dette legger til rette for Agder Energis teknologiske plattformer, som optimaliserer kraftsystemet gjennom å administrere blant annet varmesystemer, kjølesystemer, pumper og elbiler», skriver Agder Energi i meldingen.

– Dette partnerskapet gjør at vi kan samle fleksibilitetsløsningene på en felles plattform som vil hjelpe strømnett-selskapene og forbrukerne til å tilpasse forbruk og utnytte kapasiteten som er i strømnettet bedre, sier Sreekanth Vemula, direktør for salg av energi og industri-tjenester i KMD.

Modent marked

Sammen med Microsoft fikk Agder Energi det de kaller «et teknologisk gjennombrudd» i 2016, da selskapene sammen utviklet en teknologisk plattform som kunne predikere og optimalisere kraftflyten i strømnettet i tilnærmet sanntid.

– Vi er ved et punkt nå der både teknologien og markedet har blitt mer modent, sier Hogga.