solstorm
Solstormer skaper magnetiske felt, og dermed induksjonsstrømmer. I verste fall kan disse slå ut strømforsyningen på jorda. Illustrasjon: NASA Goddard Space Flight Center

Det er viktig å skifte ut vern som baserer seg på toppverdimåling, siden disse kan gi unødig utkobling, skriver Sintef i en rapport for NVE.

  • Øyvind Zambrano Lie

NVE har støttet et Sintef-prosjekt som har vurdert hvordan solstormer virker inn på kraftsystemet. Ved solstorm slynges elektrisk ladde partikler og magnetfelt ut fra sola. Om disse treffer jorda vil det induseres strøm (geomagnetisk indusert strøm - GIC) som påvirker anlegg tilknyttet transmisjonsnettet. Denne strømmen kan i verste fall ødelegge...
Artikkelen er 681 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.