espen barth eide
Espen Barth Eide. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

– Man kan tenke seg en terskel hvor elavgiften automatisk går ned når strømprisen kommer over et visst nivå, sier Espen Barth Eide.

  • Øyvind Zambrano Lie

En ny regjering må se på tiltak som kan beskytte folk mot ekstreme strømregninger denne vinteren, varsler Arbeiderpartiets Espen Barth Eide i VG. Han sier partiet er i gang med å se på det, men han kan ikke forskuttere eventuelle tiltak.

Like før valget varslet Senterpartiet at de hadde som mål å allerede i høst fjerne økningen 5 øre/kWh som Høyre og Frp har økt elavgiften med siden 2013.

– Det viktigste for at vi skal ha råd til å holde lysene på, er å fjerne elavgiften. Jeg skal ikke forskuttere hvem som skal forhandle hva med hvem, men vi har klart og tydelig redusert avgiften i våre alternative budsjett, sier Senterpartiets energipolitiske talsperson Ole André Myhrvold til VG nå.

Energipolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken, er imidlertid skeptisk til å fjerne elavgiften. Han mener det vil føre til økt kraftpris og mindre hjelp for folk med dårlig råd.

– Vi må gjennomføre tiltak som hjelper de med dårlig råd, og ikke bruke unødvendige ressurser på de med god råd, sier Haltbrekken til VG.

Han foreslår å støtte til husstander med dårligere råd gjennom Enova, slik at de får råd til enøktiltak.

Espen Barth Eide er skeptisk til å fjerne hele elavgiften.

– Det vil eierne av de største villaene tjene mest på. Men man kan tenke seg en terskel hvor elavgiften automatisk går ned når strømprisen kommer over et visst nivå. Ellers vet vi at kompensasjon via bostøtten er veldig treffsikkert, sier Eide til VG.