aurland
Fersk forskning viser at fasekompensering og andre systemtjenester sliter mer på vannkraftgeneratorene enn hva kraftprodusentene hittil har fått økonomisk kompensasjon for. Bildet er fra Hafslund Ecos kraftstasjon Aurland II. Arkivfoto: Hafslund Eco

Ny forskning viser at vannkraftgeneratorer degraderer hurtigere og får mye lavere virkningsgrad enn man har trodd når de kjøres som reserve for uforutsigbar vindkraft.

  • Atle Abelsen

Mastergradsstudenten Yannick Cyiza Karekezi ved NTNU leverte i vår en masteroppgave som, uvanlig nok, endte opp som en fagfellevurdert, vitenskapelig artikkel som er under publisering i det internasjonale fagtidsskriftet IEEE Transactions on Energy Conversion. Funnene som Karekezi og hans veiledere har gjort, førsteamanuensis Jonas Kristiansen Nøland ved Institutt for elkraftteknikk...
Artikkelen er 799 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.