persen
Marte Mjøs Persen blir i dag ny energiminister. Arkivfoto: Thor Brødreskift/Nordiske Mediedager

Stortingsrepresentant Marte Mjøs Persen (Ap) tar over som olje- og energiminister.

  • Øyvind Zambrano Lie

Flere medier har allerede meldt at det er Persen som tar over som Olje- og energiminister. Nå har Støre-regjeringen offisielt bekreftet at hun blir medlem i regjeringen, men ansvarsområdene til statsrådene skal først formelt fastsettes hos kongen i statsråd klokka 12.

Persen (46) var ordfører i Bergen fra 2015 til 2021, og har siden i år representert Hordaland på Stortinget.

Hun har jobbet som organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund og vært fylkessekretær i Hordaland for organisasjonen Nei til EU, og styremedlem i Naturvernforbundet i Hordaland.

Persen har en bachelorgrad i kultur- og samfunnsvitenskap fra Universitetet i Bergen.

Hun var tidligere medlem og tillitsvalgt i Rød Valgallianse (RV), og var nestleder i RV fra 2003 til 2007. Persen meldte seg ut av partiet da det gikk sammen med AKP og dannet Rødt i 2007, og meldte seg deretter inn i Arbeiderpartiet, ifølge Store norske leksikon.

Hun var i perioden 2011–2015 leder i helse- og sosialkomiteen i Bergen bystyre. Persen var leder av Arbeiderpartiet i Bergen og medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet fra 2011 til 2015, og ble igjen innvalgt i sentralstyret i 2019.

Det er nå 20 år siden Arbeiderpartiet sist hadde olje- og energiministeren. Det var Olav Akselsen, som satt Stoltenberg 1-regjeringen i 2000 og 2001.