korea equinor
Illustrasjon: Equinor

Har inngått en intensjonsavtale med et statseid koreansk selskap om å samarbeide om havvindprosjekter med en samlet kapasitet på 3 GW i Sør-Korea.

  • Øyvind Zambrano Lie

Koreanske myndigheter har en ambisjon om å øke produksjonen av fornybar kraft med ca. 60 GW fram til 2034. Av dette skal 12 GW komme fra havvind innen 2030.

Avtalen er inngått med selskapet East-West Power (EWP).

– Sammen med EWP er vi klare til å bidra til gjennomføringen av landets planer, både på kort og lang sikt. Vi ønsker å utvikle den første kommersielle flytende havvindparken i Sør-Korea. Vi har samarbeidet med den koreanske forsyningskjeden i mange år, og kjenner dens kvaliteter og kompetanse. Nå ser vi en stor mulighet til å ta i bruk vår erfaring og bygge en ny industri sammen med den koreanske forsyningskjeden som er i verdensklasse, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Fornybar i Equinor, i en pressemelding.

Intensjonsavtalen mellom Equinor og EWP bekrefter Equinors strategi om å akselerere lønnsom vekst i fornybar energi ved tidlig inntreden i stor skala i attraktive markeder, i samarbeid med partnere som deler selskapets visjon og mål, skriver selskapet.

Ettersom havet utenfor kysten av Korea er dypt, kreves det flytende havvindløsninger for å realisere sørkoreanske myndigheters fornybarambisjoner.

Equinor er operatør av verdens første flytende havvindpark, Hywind Scotland (30MW), og bygger verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen (88 MW), som begge ligger i Nordsjøen.

Mens disse to havvindparkene er basert på Hywind-teknologi, vil Equinor bruke Wind Semi i sine prosjekter i Sør-Korea, «siden denne teknologien er blitt utviklet spesielt for koreanske farvann og lokale forhold», skriver Equinor.