trollheim
Inntaket til Trollheim kraftverk i Follsjødammen (bildet) er ikke en kandidat til en gummiplugg når inntaksluker skal veldikeholdes. Men der slike inntak dykkes ned langt under vannlinja, kan en slik plugg redusere vedlikeholdskostandene dramatisk. Foto: Skanska

En oppblåsbar gummiplugg kan gjøre det enklere og billigere å utføre revisjon i dykkede inntak.

  • Atle Abelsen

Inntakslukene brukes blant annet når kraftselskapene skal utføre tilsyn, vedlikehold og revisjoner i vannveiene. Men hva gjør de når selve inntaket i dykkede inntak trenger å vedlikeholdes eller byttes ut og revisjonsstengsel/-luke ikke er tilgjengelig? Slike inntak kan ofte være opptil flere titalls meter under vann. Energiteknikk har ikke lykkes...
Artikkelen er 1058 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.