split rotor
Fra en tidligere pilotinstallasjon i Porjus kraftverk i Luleelven. Ved å utruste eksisterende generatorer med utstyr for balansert magnetisering, kan man blant annet eliminere problemer med kast i en deformert rotor. Foto: Uppsala Universitet

Ingeniører har slitt med radielle magnetiske krefter i generatorer i et århundre. Nå har svenske forskere knekt koden.

  • Atle Abelsen

Helt siden trefasegeneratoren ble utviklet som en genistrek av Nikola Tesla og en håndfull andre smartinger på 1880-tallet, har den prinsipielle designen ligget fast. Små forbedringer har vært gjort siden, og det gjøres fremdeles i små framskritt, ikke minst innen materialteknologi, isolasjon og kjøling. Men de store teknologisprangene har uteblitt....
Artikkelen er 917 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.