børsteløs
Rotoren på en generator med børsteløs magnetisering. Foto: Voith

Nesten halvparten av generatorene i verden er børsteløse. Men i Norge vinner ikke det vedlikeholdsvennlige alternativet terreng.

  • Atle Abelsen

[abform_energi]
Da NVE i revisjonen av Forskrift om systemansvaret i kraftsystemet for et år siden gikk vekk fra teknologikrav til aggregater over 25 MVA til et teknologinøytralt funksjonskrav, åpnet det opp for at produsentene kunne velge et langt mer «HMS-vennlig» alternativ til konvensjonell magnetiseringsteknologi. Likevel har ikke leverandørene merket noen økning...
Artikkelen er 856 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.