solceller
Foto: Mostphotos

Otovo venter et rush i etterspørselen.

  • Øyvind Zambrano Lie

– Vi øker maksstøttesatsen og hvor mye støtte du får per installert kilowatt (kW) for å stimulere til at flere tar i bruk og tester ut større solcelleanlegg i boligmarkedet, samtidig som vi lanserer støtte til smart strømstyring, sier administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad i en pressemelding.

Enova lanserer nå blant annet disse tiltakene:

Solcelleanlegg: Selve installasjonen av anlegget gir deg 7.500 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Fra 1. februar får du 2.000 kroner per kWp installert effekt, opptil 20 kW. Tidligere var det 1250 kroner opp til 15 kW. Det betyr at de største anleggene kan nå få inntil 47.500 kroner totalt.

Smart varmtvannsbereder: Man får inntil 5.000 kroner i støtte når du skaffer deg en varmtvannsbereder med styring. En smart varmtvannsbereder reduserer ikke energibruken, men passer på at oppvarmingen av vann skjer i perioder på døgnet med lavest strømpris.

Smart strømstyring: Man får inntil 10.000 kroner i støtte når du skaffer deg smarte styringssystemer for hjem og fritidsboliger.

Tiltaksbonus: Vannbårent anlegg: Du kan få inntil 15.000 kroner i bonus når du installerer både væske-til-vann-varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme. Totalt kan du få inntil 40 000,- kroner i tilskudd.

Venter rush

Solkraftselskapet Otovo skriver i en børsmelding at de venter økt salg som følge av den økte Enova-støtten vil gi økt salg.

– Vi venter et etterspørsel-rush og et steg opp til større systemer, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim i meldingen.

Siden Enova øker støtten per installert kW, vil også mindre anlegg nå få mer støtte.

– Det håper vi vil sette økt fart på solmarkedet generelt, selv om målet med endringen er å få flere til å ta i bruk og teste ut større solcelleanlegg. Vi vil vurdere ut ifra markedsstatus nedtrapping av støttenivået etter å ha sett responsen i markedet, sier Nakstad i meldingen.

– Jeg er glad at vi nå kan øke støtten til installering av solceller i private hjem, sier  klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i meldingen. – For den enkelte forbruker betyr dette lavere strømregninger og større oversikt over kostnadene. For felleskapet betyr det at vi kan frigjøre verdifull kraft til andre viktige formål, sier Barth Eide.