støre
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Stortingets spørretime onsdag. Skjermdump: Stortinget

– Dette er en toveis avtale, hvor vi har fordeler av det de timene i døgnet det er lavere priser i Europa, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

  • Øyvind Zambrano Lie

– Mens vi har skyhøye strømpriser i Norge, går eksporten for fullt. Selv om vannmagasinene er rekordlave, går eksporten for fullt. At norske strømkunder skal betale prisen for Merkels og Tysklands naive energipolitikk, der de har gjort seg avhengige av Putin og Russland til tross for gjentatte advarsler, er uakseptabelt, sa Frp-leder Sylvi Listhaug i Stortingets spørretime onsdag.

– Regjeringen sier de vil snakke med EU og Storbritannia. Mitt spørsmål er: Er disse samtalene med EU og Storbritannia i gang? Og hvis ikke: Når skjer det, og når kan man forvente å få en løsning, spurte Listhaug.

Samtidig viste hun til at Fremskrittspartiets forslag om å begrense strømeksporten behandles i Stortinget i morgen, men at det ville bli nedstemt.

Statsministeren svarte med å påpeke at vi nå er påvirket høye gasspriser og høye CO2-priser som slår inn spesielt i Sør-Norge.

– Det er en alvorlig utfordring og et av de spørsmålene vi går grundig inn i nå med energikommisjonen som er nedsatt for å se hvordan vårt energisystem virker. Det har virket godt gjennom mange år og har tjent Norge vel – nå er det noen åpenbare utfordringer, medga Støre.

– Så skal vi ha de samtalene med EU, Storbritannia og land der vi har overføringer, men det er ikke slik at Norge nå, fordi det er høye priser, kan skru av de avtalene og trekke oss fra dem. Dette er en toveis avtale, hvor vi har fordeler av det de timene i døgnet det er lavere priser i Europa. De samtalene har vi kommet i gang med. Dem skal vi gjennomføre, i god orden, med land som vi har langsiktige forbindelser med, og som nå er i en situasjon som er langt mer krevende enn den er i Norge, sa statsministeren.