kiruna
Den svenske præriebyen Kiruna trenger 50 TWh strøm når LKAB vil elektrifisere gruven. Foto: LKAB

Klimaeffekter og flaskehalser snur det svenske kartet opp ned. Nord er det nye sør. I svenske Klondyke treffes oppfinnere, banditter, kinesere, byråkrater og profitører i jakten på nytt gull.

  • Morten Valestrand

Svensk elektrifisering handler om billig vindkraft til ny industri i Sveriges øverste tredjedel. I den senere tid har man begynt å innse at man må stryke både «billig» og «vind», og at kraften også må komme sørfra. Bygging og planer har imidlertid kommet så langt at det nå ikke finnes...
Artikkelen er 1357 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.