nordberg nve
Direktør i NVE, Inga Nordberg. Foto: NVE

Sør-Norge var nettoimportør av kraft for andre uke på rad.

  • Øyvind Zambrano Lie

– Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke. Dette er det laveste nivået vi har sett for denne landsdelen i uke 31 på ti år, sier direktør i NVE, Inga Nordberg, i en pressemelding.

De høye kraftprisene sør i Norge har sammenheng med den lave kraftproduksjonen og et høyere prisnivå i landene rundt oss, skriver NVE.

Når vannet blir verdsatt høyt, blir kraftproduksjonen generelt lavere gjennom uka. Dermed blir det også mindre eksport. Kraftprisene vil da i større grad bli påvirket av kraftprisene i nabolandene våre.

Den reduserte kraftproduksjonen i det sørlige Norge (prisområdene NO1, NO2 og NO5) bidro til høyere nettoimport til disse områdene.

For andre uke på rad var det sørlige Norge nettoimportør av kraft, og foreløpige tall viser at nettoimporten økte fra 61 GWh i uke 30 til 155 GWh i forrige uke. På denne tiden av året er det normalt nettoeksport fra Sør-Norge. Nettoeksporten fra Sør-Norge har så langt i år vært på 1,6 TWh, som er den nest laveste de siste ti årene, skriver NVE.

Fyllingsgraden i magasinene i Sørøst- og Sørvest-Norge økte med 1,1 prosentpoeng forrige uke, men er fortsatt på et lavt nivå for årstiden. Fyllingsgraden i Vest-Norge økte med 3 prosentpoeng, og nærmer seg nå normalt nivå for årstiden.

Magasinene er i ferd med å fylles opp. Videre utover høsten blir nedbøren viktig, påpeker NVE.