rauboti
Konsernsjef Johannes Rauboti i SFE. Arkivfoto: SFE

Men selskapet venter et bedre resultat for 2. halvår, etter at Mel kraftverk har kommet i NO5.

  • Øyvind Zambrano Lie

Sogn og Fjordane Energi AS (SFE) fikk et resultat etter skatt i første halvår i 2022 på 64 millioner kroner. Resultatet er 74 millioner kroner lavere enn for 1. halvår i fjor.

Lave priser nord for Sognefjorden er årsaken til resultatnedgangen.

Enorm prisforskjell

Kraftprisen i NO3 var 22,4 øre/kWh i første halvår. Dette er en nedgang fra 35,9 øre/kWh i første halvår i fjor.

– Markedsprisen i vårt prisområde har så langt i år vært 15 prosent av prisen sammenlignet med prisområdet på sørsiden av Sognefjorden, sier Johannes Rauboti, konsernsjef i SFE i en pressemelding.

SFE produserte 948 GWh i første halvår. Dette er første halvåret hvor Lutelandet vindkraftverk og Jølstra vannkraftverk er i produksjon.

Venter bedring

SFE venter et bedre resultat for andre halvår. I midten av juni ble Mel kraftverk (222 GWh) i Sogn flyttet over i prisområder NO5. Det betyr at SFE mer enn dobler kraftproduksjonen sin i høyprisområdet NO5.

Sværen småkraftverk og Østerbø kraftverk ligger i prisområde NO5 fra før. Dette gjør at SFEs årlige middelproduksjon i NO5 har økt fra 106 GWh til 328 GWh.

«Forventet kraftpris for NO5 i 2. halvår er ca. 200 øre/kWh. Dette gjør at forventet kraftinntekt for 2. halvår er vesentlig høyere enn for 1. halvår. SFE venter derfor et resultat for året 2022 som er vesentlig betre enn for 2021 og mer på nivå med resultatet i 2020 på 200 millioner kroner», skriver selskapet i sin rapport.