VIMEC
Slik ser energiomformeren VIMEC ut. I sidepanelene er det en spole som gjør bevegelsesenergi om til elektrisitet. Illustrasjon: UiS

Forskere ved Universitetet i Stavanger har utviklet en energiomformer som skaper elektrisitet fra strømninger i vann som får fjær til å bevege seg opp og ned.

  • Øyvind Zambrano Lie

Oppfinnelsen har fått navnet VIMEC, som står for Vortex-Induced Motion Energy Converter. Det er en energiomformer som skaper elektrisitet ved hjelp av kinetisk energi i rennende vann som havstrømmer og elver. Omformeren er en energikilde på lik linje med for eksempel vindmøller og solceller. Den er særlig aktuell til bruk...
Artikkelen er 561 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.