grindrenser
– Grindrenseren er utviklet for å øke kraftproduksjonen og redusere kostnadene til tidkrevende rensing, sier Odd Jørgen Bergland, her med en prototype beregnet for mikrokraftverk. Foto: Stein Arne Bakken

Odd Jørgen Bergland driver Rui kraftverk i Fyresdal. Mekanikeren har utviklet en unik, patentert løsning for automatisk grindrensing, og under Småkraftdagene viste han frem en prototype.

  • Øyvind Zambrano Lie

– Lauv, små grener og annet rusk i vannet som strømmer til inntaket, er et evigvarende problem for småkrafteiere. Når for mye av dette setter seg på inntaksgrinda, hindres vann å strømme gjennom og ned i vannveien, og det kan redusere produksjonen i kraftverket med opptil 15 prosent, sier Bergland....
Artikkelen er 296 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.