magasin
Arkivfoto: GLB

I uke 41 fortsatte magasinfyllingen å øke, og vi fikk nettoeksport fra Norge for første gang på seks uker.

  • Øyvind Zambrano Lie

På grunn av nedbør og lav produksjon for årstiden økte magasinfyllingen forrige uke. Produksjonen økte som følge av både mye vind og vannkraft som ikke kan lagres til over vinteren, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Fyllingsgraden gikk opp i alle prisområdene, og er nå over historisk minimum i alle prisområdene. Størst økning fikk vi i magasinene i Øst-Norge og Sørvest-Norge, med økning på henholdsvis 1,5 og 3,1 prosentpoeng.

Nettoeksport

Etter fem uker med import av kraft, eksporterte vi fra Norge som helhet forrige uke. Fra sørlige Norge var det også netto eksport.

– Både mye nedbør og vind ga økt kraftproduksjon. Store deler av eksporten var kraft fra produksjon som ikke kan lagres, sier direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, Inga Nordberg, i meldingen.

Kraftprisen gikk opp i forrige uke, blant annet på grunn av høyere kraftpriser i landene rundt oss, til tross for at gassprisen gikk noe ned. Prisøkningen for kraft skyldes blant annet en nedgang i vindkraftproduksjon sammenlignet med forrige uke, både i Norden og på kontinentet. Samtidig er vi i en periode der temperaturene faller, og kraftforbruket øker, skriver NVE.

Tappesesongen starter snart

Produksjonen fra magasiner som i stor grad kan lagre vann til tappesesongen, hadde en økning fra 10 GWh til 21 GWh.

– Vi nærmer oss nå tappesesong og forventer at det blir noe mer vannkraftproduksjon framover, sier Nordberg.