
Tyskland vil utsette stenging av tre kjernekraftverk
Alle de tre gjenværende tyske kjernekraftverkene skal kunne drives frem til midten av april, har bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) bestemt.
Øyvind Zambrano Lie
Etter flere uker med strid om fortsatt drift av de gjenværende atomkraftverkene i Tyskland, har bundeskansler Olaf Scholz endelig skåret gjennom. I et brev til de ansvarlige statsrådene mandag ga han ordre om at det skal opprettes rettsgrunnlag for å kunne drive atomkraftverkene Isar 2, Neckarwestheim 2 og Emsland utover 31. desember 2022 og fram til 15. april 2023, skriver tyske medier, blant annet Der Spiegel.
Tidligere var det uenighet i koalisjonen om saken, spesielt mellom De grønne og FDP. De Grønne ønsket kun å beholde de to sørtyske atomkraftverkene Isar 2 og Neckarwestheim 2 i reserve til 15. april og fortsette å bruke dem til å produsere strøm om nødvendig.
Det tredje gjenværende kjernekraftverket, Emsland, nordvest i Tyskland, ville de derimot legge ned 1. januar 2023. Denne linjen ble bekreftet på De grønnes partikonferanse i Bonn i helgen. Delegatene avviste kjøp av nye brenselsstaver for forlenget drift, skriver Der Spiegel.
Dette kan synes paradoksalt, all den tid landet står midt oppe i en alvorlig energikrise med galopperende priser. Bakgrunnen er imidlertid at stengning av landets atomkraftverk har vært partiet De grønnes kjernesak siden det ble grunnlagt. Det fikk de gjennomslag for etter Fukushima-ulykken i Japan i 2011.
I lys av den kraftige økningen i energiprisene krevde imidlertid fridemokratene FDP at alle tre kraftverkene skulle fortsette å være i drift frem til 2024, og om nødvendig at atomkraftverk som allerede var nedlagt ble startet opp igjen. Fram til bundeskanzler Scholz løste altså saken med et kompromiss mandag.