emsland
Det blir fortsatt drift av kjernekraftverket Emsland (bildet) fram til april neste år. Foto: Michielverbeek/Wikimedia Commons

Alle de tre gjenværende tyske kjernekraftverkene skal kunne drives frem til midten av april, har bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) bestemt.

  • Øyvind Zambrano Lie

Etter flere uker med strid om fortsatt drift av de gjenværende atomkraftverkene i Tyskland, har bundeskansler Olaf Scholz endelig skåret gjennom. I et brev til de ansvarlige statsrådene mandag ga han ordre om at det skal opprettes rettsgrunnlag for å kunne drive atomkraftverkene Isar 2, Neckarwestheim 2 og Emsland utover 31. desember 2022 og fram til 15. april 2023, skriver tyske medier, blant annet Der Spiegel.

Tidligere var det uenighet i koalisjonen om saken, spesielt mellom De grønne og FDP. De Grønne ønsket kun å beholde de to sørtyske atomkraftverkene Isar 2 og Neckarwestheim 2 i reserve til 15. april og fortsette å bruke dem til å produsere strøm om nødvendig.

Det tredje gjenværende kjernekraftverket, Emsland, nordvest i Tyskland, ville de derimot legge ned 1. januar 2023. Denne linjen ble bekreftet på De grønnes partikonferanse i Bonn i helgen. Delegatene avviste kjøp av nye brenselsstaver for forlenget drift, skriver Der Spiegel.

Dette kan synes paradoksalt, all den tid landet står midt oppe i en alvorlig energikrise med galopperende priser. Bakgrunnen er imidlertid at stengning av landets atomkraftverk har vært partiet De grønnes kjernesak siden det ble grunnlagt. Det fikk de gjennomslag for etter Fukushima-ulykken i Japan i 2011.

I lys av den kraftige økningen i energiprisene krevde imidlertid fridemokratene FDP at alle tre kraftverkene skulle fortsette å være i drift frem til 2024, og om nødvendig at atomkraftverk som allerede var nedlagt ble startet opp igjen. Fram til bundeskanzler Scholz løste altså saken med et kompromiss mandag.