Hywind
Det er kommet sterke reaksjoner på at Olje- og energidepartement vil begrense innsyn i søknader om utbygging av havvind. Illustrasjonsfoto: Signal2Noise/Equinor

Kan bygge 2 GW flytende havvind.

  • Øyvind Zambrano Lie

Fem lisenser ble tilbudt av the Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten i den første amerikanske auksjon for flytende havvind i kommersiell skala.

Med et bud på 130 millioner amerikanske dollar (ca. 1,3 milliarder kroner) for 324 kvadratkilometer i Stillehavet, sikret Equinor seg et areal i Morro Bay området som potensielt kan produsere rundt 2 gigawatt (GW), skriver selskapet i en pressemelding.

Dypt vann

Om lag to tredjedeler av USAs havvindmuligheter er i områder med dypt vann. Kontinentalsokkelen som går langs Stillehavets kystlinje skråner raskt 1.000 meter, eller mer, og åpner for muligheter for flytende havvind og kraftproduksjon på vestkysten.

– Den amerikanske vestkysten er blant de mest attraktive vekstregionene for flytende havvind i verden på grunn av gunstige vindforhold og nærhet til markeder som trenger pålitelig, fornybar energi, sier Molly Morris, direktør for Equinor Wind US.

Den nye lisensen blir en del av Equinors eksisterende amerikanske portefølje på 3,3 GW, som omfatter Empire Wind- og Beacon Wind-prosjektene på den amerikanske nordøstkysten.

– Vi har nå den tilstrekkelige størrelsen vi trenger for å realisere synergier på tvers av vår portefølje i USA og Stillehavsområdet i Asia, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for fornybar i Equinor, i meldingen.

Mål om 30 GW

Biden-administrasjonen har satt et havvindmål på 30GW innen 2030, og 15 GW for flytende havvindkapasitet innen 2035.

Administrasjonens havvindmål suppleres av tiltak på delstatsnivå knyttet til havvind. California har satt et havvindmål på opptil 5 GW innen 2030, og 25GW for flytende havvind innen 2045.