fusjon
Målkammeret til LLNLs National Ignition Facility, hvor 192 laserstråler leverte mer enn 2 millioner joule ultrafiolett energi til en liten drivstoffpellet for å skape fusjonstenning 5. desember 2022. Foto: LLNL

Brukte 2,05 megajoule, fikk 3,15 megajoule tilbake.

  • Øyvind Zambrano Lie

USAs energidepartement og departementets nasjonale atomsikkerhetsadministrasjon kunngjorde tirsdag at det ved Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) for første gang i historien har lyktes å produsere mer energi fra fusjon enn laserenergien som ble brukt for å drive den.

Dette skjedde 5. desember, og betegnes som et historisk gjennombrud.

LLNLs eksperiment overskred fusjonsterskelen ved å levere 2,05 megajoule (MJ) energi til målet, noe som resulterte i at det kom ut 3,15 MJ fusjonsenergi.

Bruker lasere

Fusjon er prosessen der to lette kjerner kombineres for å danne en enkelt tyngre kjerne, og frigjøre en stor mengde energi, uten at det dannes radioaktivt avfall som ved fisjonsenergi.

På 1960-tallet antok en gruppe forskere ved LLNL at lasere kunne brukes til å indusere fusjon i laboratoriemiljøer, og siden har laboratoriet forsket videre på utvikling innen lasere, optikk, diagnostikk, målfabrikasjon, datamodellering og simulering og eksperimentell design.

LLNL bygget også stadig kraftigere lasersystemer, og bygget til slutt verdens største og mest energiske lasersystem i California, på størrelsen med et sportsstadion. Det bruker kraftige laserstråler for å skape temperaturer og trykk som i kjernene til stjerner og gigantiske planeter, og inne i eksploderende atomvåpen.

Mye forskning gjenstår

«Vi har hatt en teoretisk forståelse av fusjon i over et århundre, men reisen fra å vite til å gjøre kan være lang og vanskelig. Dagens milepæl viser hva vi kan gjøre med utholdenhet», sier Dr. Arati Prabhakar, den amerikanske presidentens sjefsrådgiver for vitenskap og teknologi, i en uttalelse.

Det understrekes at det er mye arbeid og forskning som gjenstår for at teknologien skal kunne levere energi til konkurransedyktige priser.