fjernvarme obos
Administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio og konserndirektør næringseiendom Nils Morten Bøhler i OBOS. Foto: Hafslund Oslo Celsio

Skal gi en effektreduksjon i strømnettet på 9,7 MW.

  • Øyvind Zambrano Lie

OBOS og Hafslund Oslo Celsio etablerer etablerer en stor sentral for områdekjøling på Ulven i Oslo, som har fått navnet «Hovinbyen Energy Hub», går det fram i en pressemelding fra Hafslund Oslo Celsio .

Energisentralen gir næringsvirksomheter på Økern, Ulven og Haraldrud muligheten til å koble seg på.

Ferdig i 2025

Den nye kjølesentralen skal etableres i underetasjen på et næringsbygg på 103.000 kvadratmeter, som også har fått et navn på engelsk, nemlig «Construction City», og som er planlagt ferdigstilt i 2025.

– Kjølesentralen vil ha en kapasitet på hele 20 MW. Dette er nok til å dekke kjølebehovet til om lag 25 næringsbygg, sier administrerende direktør i Celsio, Knut Inderhaug, i meldingen.

I tillegg til å forsyne næringsbygg i området med kjøling, vil energisentralen levere overskuddsvarme og tappevann til «Construction City».

Reduserer effektbehovet

Inderhaug opplyser at «Hovinbyen Energy Hub» skal se nærmere på hvordan den nye kjølesentralen kan samspille med strømnettet. For eksempel kan det bli aktuelt å etablere elbillading som kan styres slik at lading skjer på tider av døgnet når kjølesentralen ikke har store effektbehov.

– Dermed belastes strømnettet mindre, og behovet for investeringer i strømnettet kan reduseres, sier han.

Kjølesentralen er beregnet til å gi en effektreduksjon i strømnettet på hele 9,7 MW, opplyses det i meldingen.