blyverket
Forbrukerrådet leder Inger Lise Blyverket. Foto: Øyvind Zambrano Lie

Kansellering av fastprisavtaler, krav om forhåndsbetaling, sjokkregninger og manglende angrerett resulterte i et rekordhøyt antall strømhenvendelser til Forbrukerrådet i 2022.

  • Øyvind Zambrano Lie

Forbrukerrådets veiledningstjeneste mottok 3.450 henvendelser om strøm og nettleie. Det er en økning på hele 70 prosent sammenlignet med 2021.

– Strømsalgelskaper bryter forbrukernes rettigheter og dytter og lurer kundene til å betale for mye for strømmen. Ikke overraskende skaper dette mange sinte og fortvilte forbrukere, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en melding.

– Det siste året har vi sett strømkunder bli kastet ut av avtaler med fastpris og pristak, skyhøye krav om forhåndsbetaling, variabelkunder med sjokkregninger og selskaper som underslår kundenes angrerett. I tillegg kommer utfordringer med telefon- og dørsalg, strømfaktura og kompensasjonsordningen, påpeker hun.

Regjeringen ba nylig Forbrukertilsynet og RME se på behovet for strengere regler og bedre sanksjonsmuligheter. Forbrukerrådet venter utålmodig på resultatet.

– Dette markedet fungere opplagt ikke som det skal. Selskaper som bryter lovverket, må følges opp tøffere, samtidig som det må være mulig å ta konsesjonen fra useriøse aktører, sier Blyverket.