pontus
Pontus de Maré, driftssjef i Svenska kraftnät. Foto: Johan Alp

Svenska Kraftnät nedgraderer risikoen for kraftmangel fra reell til lav.

  • Øyvind Zambrano Lie

– Bak vår nye vurdering har vi dels en forbedret energisituasjon i Nord-Europa, dels en jevn reduksjon i strømforbruket i høylasttimene, sier Pontus de Maré, driftssjef i Svenska kraftnät, i en pressemelding.

Han legger imidlertid til at denne nedgraderingen fra reell til lav er basert på fortsatt stabil strømproduksjon og nettdrift. Skulle forholdene endre seg, kan vurderingen endres.

Vurderingen avhenger av hvilke forutsetninger kraftsystemet har for effektdekning i nær fremtid. Som alltid er risikoen påvirket av uforutsette hendelser eller hvor kald resten av vinteren blir. Som tidligere år er basisscenarioet basert på en normal vinter.

– I våre siste analyser har vi gjort en rekke ulike forutsetninger. Blant annet at Ringhals 4 er utilgjengelig resten av vinteren, at finske Olkiluoto 3 er utilgjengelig frem til 30. april og at vi i Nord-Europa har en forbruksreduksjon på 5 prosent i perioden, sier Pontus de Maré.

– Dersom forbruksreduksjonen i Nord-Europa er på minst 5 prosent, noe alt tyder på, vil vi ha null timer med strømmangel ifølge våre beregninger i en vanlig vinter, sier han.