los lagos
23. februar skjøt politiet på demonstranter utenfor Statkrafts vannkraftanlegg Los Lagos i Chile, som er under bygging. Foto: Statkraft

«Det er svært beklagelig at slike hendelser oppstår og at mennesker blir skadet ved våre anlegg», skriver Statkraft.

  • Øyvind Zambrano Lie

Statkraft ser alvorlig på rapportene om voldelige demonstrasjoner og at politiet løsnet skudd mot demonstranter ved selskapets vannkraftanlegg under bygging i Los Lagos i Chile, skriver selskapet i en melding på sin nettside.

Statkraft kjenner ikke alle detaljene i hva som skjedde under angrepet mot anlegget torsdag 23. februar, men jobber nå med å få mer informasjon om hendelsen, som også etterforskes av lokalt politi.

Gjorde egne undersøkelser

Statkraft overtok prosjektene i Pilmaiquen-elven i april 2015, gjennom oppkjøpet av selskapet Pilmaiquen (Empresa Eléctrica Pilmaiquen). Prosjektene hadde ifølge Statkraft da alle nødvendige tillatelser og lisenser fra chilenske myndigheter for å starte byggingen.

Statkraft påpeker at selskapet likevel gjennomførte egne undersøkelser av alle sider av prosjektene for å sikre at de oppfylte Statkrafts egne krav, samt internasjonale standarder knyttet til håndteringen av sosiale og miljømessige konsekvenser.

Droppet prosjekt

Disse skal ha resultert i at selskapet nå er i ferd med å sluttføre byggingen av Los Lagos (52 MW/260 GWh/år), men har valgt å droppe utbyggingen av Osorno-prosjektet i samme vassdrag.

Statkraft Chile har ifølge meldingen i over seks år jobbet med å bygge en åpen dialog med lokalsamfunnene og representative urfolksorganisasjoner.

Voktes av politi

I dette området er det ifølge Statkraft «cirka 25 forskjellige lokalsamfunn». To av lokalsamfunnene skal ifølge Statkraft være imot prosjektet. Det har ifølge Statkraft de siste årene vært en rekke demonstrasjoner og voldelige aksjonene mot anlegget og folk som jobber der.

I 2019 ble det besluttet å ha politi stasjonert inne på anlegget. Fra 2022 har Statkraft Chile bedt politi om forsterket vakthold også på utsiden av anlegget, for å ivareta sikkerheten til arbeidstakere og kontraktører på anlegget.