celsa mo i rana
Celsas stålverk i Mo i Rana. Foto: Mo Industripark

Celsa ber Statnett vurdere flimmerproblematikken på Helgeland i lys av store nye nettplaner. Statnett mener løsningen, en Statcom, allerede er godt nok utredet.

  • Øyvind Zambrano Lie

Celsa bruker en lysbueovn på 75 MVA for å gjenvinne skrapmetall og gjøre det om til armeringsstål ved sitt verk i Mo i Rana. Lysbueovner skaper varme ved å lage elektriske lysbuer (kortslutninger). Prosessen innebærer stokastiske og raske variasjoner i den aktive og særlig den reaktive effekten lysbueovnen trekker, noe...
Artikkelen er 1018 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.