eex
Tyske EEX tar over den finansielle krafthandelen i Norden og Europa. Foto: EEX

Tar over det europeiske finansielle kraftmarkedet i Europa.

  • Øyvind Zambrano Lie

Tyske European Energy Exchange (EEX) og Nasdaq kunngjorde tirsdag at de har inngått avtale om at EEX kjøper Nasdaqs europeiske krafthandel og clearingvirksomhet. Et forbehold i avtalen er at den godkjennes av regulatormyndighetene, opplyser EEX i en pressemelding.

Transaksjonen vil innebære overføring av eksisterende åpne posisjoner i Nasdaqs nordiske, franske og tyske kraftfutures samt europeiske karbonutslippskvoter (EUA) til EEXs oppgjørssentral European Commodity Clearing (ECC). Ingen økonomiske detaljer om avtalen ble offentliggjort.

Nasdaq Clearing AB i Stockholm, sammen med clearing-infrastrukturen for å støtte det, er ikke en del av salget.

Som en del av avtalen vil EEX «oppdatere dagens nordiske kraftmarkedsstruktur», og erstatte EPAD-kontrakter (differansekontrakter mellom prisområder) med futureskontrakter for prisområder, noe som skal være «en velprøvd og vellykket markedsmodell i mange andre europeiske kraftderivatmarkeder», opplyses det i meldingen.