stortinget
Foto: Peter Mydske//Stortinget

Ap, Sp, SV, MDG og KrF ble torsdag kveld enige om å bygge ut Sørlige Nordsjø II, selv om det vil koste en halv gang mer enn tidligere antatt.

  • Øyvind Zambrano Lie

Dermed er det flertall for Sørlige Nordsjø II i Stortinget.

Partiene er blant annet enige om å øke støttetaket til 23 milliarder kroner, en kraftig økning fra de 15 milliarder kronene som regjeringen tidligere har kommunisert til Stortinget, går det fram i en pressemelding fra partiene.

Dette er noe Høyre har vært svært kritisk til. Høyre ønsket utbygging med hybridforbindelse, for at utbyggerne skulle få tilgang til flaskehalsinntekter og slik var mindre avhengig av offentlig støtte, som DN har omtalt.

Partene er også enige om å fjerne reservasjonsprisen, altså maksprisen. Kontraktsprisen settes i markedet gjennom auksjonen, er partiene blitt enige om.

− Unngår prissmitte

− Jeg er glad for at vi har kommet til en løsning som sørger for at vi nå kommer i gang med utbygging av havvind i Nordsjøen, samtidig som vi unngår å eksponere norske strømkunder ytterligere for prissmitte fra kontinentet. Havvind vil bidra med store mengder av den økte kraftproduksjonen vi trenger framover, sier Senterpartiets energipolitiske talsperson, Ole André Myhrvold, i pressemeldingen.

Enigheten innebærer også strengere krav til miljøkartlegging.

− Vi er glade for å sikre havvindsatsningen, ikke minst for å få kraft til å kutte utslipp. Siden staten må bidra mer, var det viktig å få på plass strengere krav til miljøkartlegging, sier SVs energipolitiske talsperson, Lars Haltbrekken, i meldingen.

− Vesentlig dyrere

Energipolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, ivrer ifølge pressemeldingen etter at havvindutbyggingen skal komme i gang.

− Havvindsatsing blir vesentlig dyrere enn regjeringen først forespeilet og det er derfor viktig for KrF at kostnadene må ned til neste utlysning. Grunnen til at vi likevel går inn for forslaget er at vi må få på plass mer kraft for å klare omstillingen og klimamålene innen 2030, samt nye muligheter for norsk leverandørindustri, sier Ropstad.