kontraroterende
Doktorgradsstudent Michiel Desmedt med laboratorieriggen av den kontraroterende felgmotoren (i midten) og to vanlige motorer på hver side som last. Foto: Michiel Desmedt/NTNU

Forskere ved NTNU har utviklet en kontraroterende forsterkerpumpe som kan bli nøkkelen for framtidas rimelige pumpekraftverk. 

  • Atle Abelsen

[abform_energi]
En elektrisk motor omgjør elektrisk energi til bevegelsesenergi i form av en roterende aksling ved hjelp av et roterende magnetfelt i motoren. For en vekselstrømsmotor skjer det ved hjelp av en trefaset strøm der de tre fasene svinger i en 120-graders takt på hverandre (360 grader er en full sirkel)....
Artikkelen er 912 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.