sol
Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Skoll skal jage solen som ulven i den norrøne mytologien.

  • Øyvind Zambrano Lie

De tre energiselskapene Dalane Energi, Hå Energi og Vidju går sammen om å etablere selskapet Skoll AS satse på solkraft.

Hovedkontoret til Skoll AS vil være lokalisert på Egersund Forum i Egersund sammen med Dalane Energi. Per Ivar Tengesdal blir selskapets daglige leder. Han er i dag produksjonsleder for Dalane Kraft, et heleid datterselskap av Dalane Energi.

Navnet har sin opprinnelse i den norrøne mytologien, der Skoll er navnet på ulven som jager solen.

«Fortellingen om ulven Skoll som jager solen fascinerte oss. Derfor var valget av navnet en enkel og naturlig beslutning», skriver selskapet i en pressemelding.

Dialog med grunneiere

– Vi kjenner hverandre godt fra tidligere samarbeid via blant annet Nettalliansen. Vi anser hverandre som naturlige samarbeidspartnere fordi vi alle tre jobber mot å være innovative og brenner for lokal verdiskapning, sier administrerende direktør i Dalane Energi, Idar Sønstabø, i meldingen.

Skoll opplyser at det «er i positiv dialog» med lokale grunneiere om utbygging av solparker i Hå kommune på Jæren, Dalane-regionen og i Hallingdal.

– Vi er tre robuste og solide eiere som sammen skal spille på hverandres styrker i etableringen av solkraft i våre regioner. Gitt energisituasjonen i Norge, mener vi at timingen er god. Myndighetene ønsker mer og rask utbygging av fornybar energi. Sol er blant alternativene som kan realiseres raskest hvis det har blitt gjort et godt forarbeid, sier leder i Hå Energi, Birger Høyland.

– Det har vært en smidig prosess. På mindre enn et halvt år etablerer vi et selskap som først skal utvikle, og deretter drifte og eie solparker, sier han.

Lokale aktører

Selskapene har en felles ambisjon om å benytte lokale aktører i sine prosjekter, noe som skal gi mer aktivitet i lokalmiljøet og lokal verdiskapning.

Utvikling av solparker er nybrottsarbeid for alle tre. Vidju har imidlertid etablert en egen verdikjede av leverandører og produsenter gjennom selskapet Bruse AS og har erfaring med salg, prosjektering og utbygging av solkraftanlegg til privat, næring og industri, en erfaring de mener blir verdifull når satsingen starter opp.