buckling
«Buckling» i stator på en vannkraftgenerator. Dette skyldes termiske svingninger, og kan forårsake kortslutning og brann. Foto: NTE

Leverandører og brukere av generatorer hos vannkraftprodusentene roper et varsko om sprekker og andre mekaniske feil.

  • Atle Abelsen

[abform_energi]
Det finnes dessverre ingen lett tilgjengelig statistikk over feil på norsk vannkraftgeneratorer, eller aldersfordelingen på generatorene i de 1739 vannkraftverkene i Norge. Størstedelen av kraftverkene er bygd før 1990, og mange av disse ennå ikke har fått nytt elektromekanisk utstyr. Det er det rimelig å anta at det er svært...
Artikkelen er 983 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.