nsl
Fra leggingen av North Sea Link (NSL) mellom Norge og England. Foto: Statnett

Statnett flaskehalsinntekter økte fra 41,1 millioner euro i mai til 54,3 millioner euro i juni.

  • Øyvind Zambrano Lie

Dette til tross for at inntektene på HVDC-kablene til utlandet gikk ned. Årsaken er at flaskehalsinntektene internt i Norge og til Sverige økte. Flaskehalsinntektene kommer av prisforskjellene mellom prisområder.

Statnetts interne flaskehalsinntekter i Norge økte fra 14,0 millioner euro i mai til 29,5 millioner euro i juni, mens inntektene mot Sverige økte fra 5,2 millioner euro i mai til 9,6 millioner euro i juni.

I skrivende stund er 1 euro verdt 11,59 norske kroner.

I samme periode ble Statnetts inntekter fra Englandskabelen svekket fra 9,4 millioner euro til 4,9 millioner euro, mens inntektene fra kabelen til Tyskland ble redusert fra 5,5 til 4,1 millioner euro og NorNed-kabelen til Nederland ga 2,3 millioner euro mot 3,5 millioner euro i mai.

Av HVDC-forbindelsene var det kun Skagerrak-forbindelsen som økte Statnetts inntekter, fra 3,5 millioner euro i mai til 3,9 millioner euro i juni, går det fram av Statnetts oversikt.

I første halvår tjente Statnett 359,4 millioner euro i flaskehalsinntekter, mindre enn halvparten av det de tjente i fjor, nemlig 855,8 millioner euro.

Samtidig må man ha i mente at eurokursen er høyere nå enn i første halvår i fjor.