sanderosjon
Postdoc Nirmal Acharya (t.h) fra Nepal leder DigiSur-prosjektet, her sammen med PhD-stipendiat Jim Abregu fra Peru, ved testriggen som blir brukt til forsøkene i Vannkraftlaboratoriet. Foto: Stein Arne Bakken

Sanderosjon fører til stor slitasje på peltonturbiner i Sør-Amerika, og løpehjul må stadig skiftes ut. På Vannkraftlaboratoriet i Trondheim forskes det for å redusere problemet.

  • Stein Arne Bakken

Forskningsprosjektet, som er i regi av forskningssenteret HydroCen og har betegnelsen DigiSur (Digital Surveillance Turbines and Generators), blir ledet av postdoc Nirmal Acharya fra Nepal. Det er et samarbeidsprosjekt mellom NTNU, Kathmandu University, (Nepal) og Statkraft, som eier Cheves kraftverk i Peru, der det er meningen å ta i bruk...
Artikkelen er 510 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.