Statfjord C. Foto: Harald Pettersen/Equinor

Vil stenge ned to gassturbiner og kutte 95.000 tonn CO2/år.

  • Øyvind Zambrano Lie

Equinor og partnerne skal erstatte to gassturbiner på Statfjord C med gjenvinning av varme for elektrisk kraftproduksjon. Det vil redusere utslippene fra produksjonen med 95.000 tonn CO2 årlig, skriver selskapet i en pressemelding.

En ny dampturbin skal produsere strøm ved hjelp av overskuddsvarme fra to gasskompressorer. Equinor opplyser til Energiteknikk at den nye dampturbinen vil kunne produsere inntil 10-12 MW.

Turbinen vil ifølge selskapet gi kostnadseffektive utslippskutt, og oppstart planlegges i 2026.

– Tidligere er varmegjenvinning for elektrisk kraftproduksjon tatt i bruk på nye felt, både på norsk sokkel og internasjonalt. Nå tas løsningen for første gang i bruk på et modent felt i produksjon. Det er utviklingen av lavvektsløsninger som gjør det mulig, sier Ketil Rongved, direktør for prosjekter for felt i senfase i Equinor.

Prosjektet innebærer også elektrifisering av vanninjeksjon og kutt av utslipp knyttet til andre kraftkrevende prosesser på Statfjord C. Prosjektet som kalles «FLX Future Energy» ble besluttet av Statfjord-partnerskapet i juli. Løsningen krever ikke kraft fra land.

Løsningen vil redusere utslippene av CO2 fra produksjonen med 95.000 tonn årlig.