børs
Kraftbørsen Nord Pool på Lysaker. Arkivfoto: Nord Pool/Ilja Hendel

Et enormt stor feilbud gjør at systemoperatørene i Norden ber om mer kraft.

  • Øyvind Zambrano Lie

Kinect la torsdag inn et feilaktig bud på 5787 MW fra time 1 til og med time 24 fredag.

«Vi arbeider med andre markedsaktører for å løse denne ekstreme situasjonen», skrev Kinect i en markedsmelding torsdag ettermiddag.

Negative priser i Finland

Kraftbørsen og Kinect selv oppdaget for sent at budet var feilaktig. Derfor ble fredagens kraftpriser og volumer beregnet feil, med utgangspunkt i at det skulle komme enormt mye mer kraft enn det som er tilfelle.

«Siden det handler om et svært stort volum, ble kraftprisen presset kraftig ned, spesielt i Finland med minuspriser klokka 14-24 i morgen fredag», skriver Svenska kraftnät i en melding torsdag ettermiddag.

Også i de øvrige nordiske landene ble elprisene relativt lave.

Spår rotete situasjon

Et resultat av feilen er at kraftprodusenter i Norden som ville produsert om ikke det feilaktige budet ble gitt, ikke fikk tilslag på sine bud.

Svenska kraftnät og de andre systemoperatørene i Norden har derfor tatt kontakt med kraftprodusenter for å undersøke om de kan dekke opp fredagens ubalanse.

– Det kommer til å være store volumer med oppreguleringsbud fredag både i Sverige og Norge, noe som trengs for å dekke en stor ubalanse, sier driftssjef Pontus de Maré i Svenska kraftnät, i meldingen.

Han tror situasjonen vil bli håndterbar, men at det kan bli «rotete».