LEDEGJERDER
Disse ledegjerdene ved inntaket til Laudal kraftverk I Mandalsvassdraget hindrer fisken fra å havne i turbinene. Nå videreutvikler forskere metoden. Foto: Å Energi

Norsk kompetanse på vannturbulens skal redde europeisk fisk.

  • Atle Abelsen

Energiteknikk har tidligere skrevet om at Norsk institutt for naturforskning (NINA) og NTNU sammen med norske og europeiske partnere har utviklet ledegjerder for fisk. Dette er teknologi som skal lede laksesmolt vekk fra kraftverksinntak ved hjelp av små turbulensvirvler i vannet. Nøyaktig utregnet Turbulensvirvler skapes av en såkalt turbulensgenerator. Dette...
Artikkelen er 520 ord lang.

For å lese artikler med plusstegn og få fri tilgang til alt stoffet på energiteknikk.net, må du være abonnent.

Ved å klikke på ”Kjøp abonnement”, ser du hva de ulike abonnementene koster. Du kan også velge å prøve ut tjenesten i en måned for å bli bedre kjent med fagbladet og nettavisen ved å klikke på ”Gratis prøveabonnement”. Ved å bestille abonnement, får du umiddelbar tilgang til alle sakene i nettavisen.