heimdall
Et av Heimdall Powers såkalte neuroner installert på en strømlinje. Foto: Hemdall Power

Heimdall Power har signert en avtale med Fagne for å digitalisere selskapets regionale strømnett.

  • Øyvind Zambrano Lie

Målet med prosjektet er å øke utnyttelsen av strømnettet i regionen. Fagne leverer strøm til 150.000 innbyggere på Haugalandet, i Sunnhordland, indre Ryfylke og i deler av Hardanger.

Til nå har selskapet basert driften av sitt strømnett på estimater. Nå skal en kombinasjon av programvare og sensorer fra Heimdall Power gi informasjon om den faktiske kapasiteten i sanntid. Ved hjelp av denne nye innsikten skal Fagne kunne identifisere ekstra tilgjengelig kapasitet i sitt eksisterende strømnett.

– Dette er et veldig spennende prosjekt for Fagne å ta del i. Sensorene vil gi oss en mye bedre oversikt over hvor mye kraft som kan sendes gjennom strømlinjene i regionen vår. Vi vet vi må bygge ut strømnettet for at samfunnet skal nå klimamålene, men dette kan gjøre det enklere å frakte nok strøm til kundene på kort sikt, sier Kristoffer Vannes, direktør i Fagne, i en pressemelding.

Prosjektet vil omfatte digitalisering av hele Fagnes regionalnett, med planlagt oppstart før sommeren. Kontrakten omfatter 70 fysiske sensorer, kalt neuroner, og flere hundre virtuelle sensorer (virtuelle neuroner).

– Vi regner med å kunne tilgjengeliggjøre minst 30 prosent ekstra kapasitet i Fagnes strømnett, sier Jørgen Festervoll, administrerende direktør i Heimdall Power.